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GOVERNMENT OF THE DISTRICT OF COLUMBIA 

DEPARTMENT ON DISABILITY SERVICES 

DDS TRANSMITTAL #18-4 

TO: DDA Providers  

FROM: Erin Leveton, State Office of Policy, Planning & Innovation  

 

DATE: August 1, 2018 

 

RE: Use of Psychotropic Medication for People with a Diagnosis of Autism 

Spectrum Disorder (ASD) 

 

The purpose of this transmittal is to clarify the Department on Disability Services' (DDS) 

position on the use of psychotropic medication for people who have a diagnosis of Autism 

Spectrum Disorder (ASD). 
 

DDS has been approached by several providers who have asked whether an ASD diagnosis is 

sufficient on its own to support use of psychotropic medications under DDS policies and 

procedures, or whether a person must also have a co-occurring diagnosis of a mental health 

disorder. 
 

Response 

 
We appreciate the question and understand the concerns that have been raised around requiring 

multiple diagnoses. Under current DC law, a person receiving supports from DDA cannot be 

prescribed psychotropic medication without a mental health diagnosis. ASD does not meet the 

statutory definition of a mental health disorder. In order for the DDS Restrictive Controls 

Review Committee (RCRC) to approve the use of a psychotropic medication as a restrictive 

control, the person must have a diagnosed mental health disorder in addition to the diagnosis of 

ASD.  

 

Further, physician's orders, including those for psychotropic medications and sedation, require 

informed consent prior to initiation, and must be implemented as ordered and without delay to 

ensure people's health and safety. You should continue to implement the physician's order 

for psychotropic medication without disruption while you are working with the person's 

psychiatrist to come into compliance.  

 

Analysis 

 
Currently, the DDS Behavioral Support Policy expressly prohibits the use of psychotropic 

medication without a formal assessment and diagnosis of a corresponding mental health 

disorder. The Citizens with Intellectual Disabilities Constitutional Rights and Dignity Act 

of 1978 (D.C. Official Code § 7-1301.01 et seq.), defines mental illness (mental health 
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disorder) as follows: a diagnosable mental, behavioral, or emotional disorder (including 

those of biological etiology) which substantially impairs the mental health of the person 

or is of sufficient duration to meet diagnostic criteria specified within the DSM­IV or its 

ICD-9-CM equivalent (and subsequent revisions) with the exception of DSM-IV "V" 

codes, substance abuse disorders, intellectual disability, and other developmental 

disorders, or seizure disorders, unless those exceptions co­occur with another diagnosable 

mental illness. 

 

The statute specifically excludes intellectual disability and other developmental disorders 

(like ASD) and seizure disorders from the definition of mental illness. Therefore, the use 

of psychotropic medication for a person with ASD, without a co-occurring diagnosed 

mental health disorder, would be considered a chemical restraint and is prohibited by the 

DDS Behavior Support Policy. 

Conclusion 

 
If you are currently supporting a person with ASD and s/he has received a doctor's order to 

administer psychotropic medication, please implement that order. At the same time, work with 

the person's treating psychiatrist to ensure that the prescriptions for psychotropic medications 

are consistent with D.C. law and DDS Policies & Procedures, specifically determining whether 

the person has a diagnosis for a co-occurring mental health disorder that justifies the issued 

prescriptions. Once this is resolved, you should resubmit the person's revised Behavior Support 

Plan (BSP), which indicates the co-occurring mental health disorder, for approval by the DDS 

RCRC. 

 
Any BSPs that have been written for people who are taking psychotropic medication and 

currently only have a diagnosis of ASD will be referred to the Human Rights Advisory 

Committee (HRAC) for a general human rights review. The HRAC will make 

recommendations as necessary and providers should implement any recommendations to 

ensure the protection of each person's human rights, but full approval of these BSPs will be 

deferred until they are revised to indicate the co-occurring mental health disorder in addition to 

ASD. 

 
If you have questions about this guidance or the DDS Behavior Support Policy, please contact 

the DDS Rights and Advocacy Specialist: Tiffani Nichole Johnson, at (202) 730-1802, 

tiffani.johnson@dc.gov.  
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